Skip to main content

Kérdezze meg gyógyszerészét: Létezik-e mesterséges gyógymód alvászavarok ellen?

Egyre több ember számára jelent gondot a jó minőségű éjszakai alvás, és ezzel párhuzamosan növekszik a vényre kapható altatószerek fogyasztása. Megkérdeztük Gintare Paulauskaite gyógyszerészt, hogy milyen alternatív módszerek léteznek a probléma kezelésére:

Kérdezze meg gyógyszerészét: Létezik-e mesterséges gyógymód alvászavarok ellen?Gyakoriak-e az alvási problémák?

Gyógyszerészként az a tapasztalatom, hogy sokan panaszkodnak nyugtalan alvást, beleértve az elalvási nehézségeket, a nyugtalan alvást, stb. Megfigyeléseim szerint az ilyen problémákban szenvedő betegek száma évről évre növekszik.

Mi okozza az alvászavart?

Számos tényező okozhat alvászavart. A fiatalabb generáció tagjainál az ok a túlzott munkahelyi stressz, ami miatt az érintettek este nehezen tudnak ellazulni és elaludni. Az idősebb generációt ennél is nagyobb mértékben érintik az alvási nehézségek. Kimutatták, hogy a kor előrehaladtával a test egyre kevesebb melatonint termel. A melatonin az agyban, alvás közben termelődő természetes hormon.

Jó megoldás-e az altatószer?

Az altatószerek függőséget okoznak, ráadásul folyamatos használatuk során gyengül a szerek altató hatása. Gyakran lépnek fel nem kívánt mellékhatások, ilyenek lehetnek a másnapi aluszékonyság, érzelmi zavarok, a csökkent éberség, zavarodottság, kimerültség, fejfájás, kettős látás, szédülés és izomgyengeség stb.

Mi a véleménye a melatoninról, mint alternatíváról?

Véleményem szerint a melatonin hasznos megoldásnak tekinthető, és egy próbát mindenképp megér a kipróbálásuk mielőtt altatószerekhez folyamodnánk. Ezen kívül, a melatonin alternatív megoldást kínál azok számára, akik már rászoktak az altatószer fogyasztásra; akár helyettesítőként, vagy olyan kiegészítő módszerként, mellyel csökkenthetik a vényköteles altatószereik fogyasztását.

Általában elégedettek az ügyfelei a melatoninnal?

Igen, ügyfeleimtől egy rossz szót sem hallottam még a melatoninról. Segít aktivitásuk megőrzésében, nincsenek kimerültségi gondjaik.

Hogyan állapítható meg a melatonin minősége?

A termék minőségének elbírálásakor elsősorban mindig azt veszem figyelembe, hogy ki a gyártó és melyik országban készült a melatonin-tabletta. Az is fontos követelmény, hogy a gyártó dokumentálni tudja a termék minőségét, és megbízható, feddhetetlen hírnévvel rendelkezzen.

Hasznos-e a melatonin az időzónaváltás-szindróma (jetlag) ellen?

Igen, a melatonin jó megoldást kínál azoknak, akik rendszeresen utaznak több időzóna átlépésével. A hosszú távon közlekedő légi járatok felborítják az utazók cirkadián ritmusát, melatonin tablettával viszont a probléma könnyen orvosolható.

  • Készítés ideje: