Skip to main content

A lefekvés előtti laptop és mobiltelefon használat alvászavarokat okoz

A lefekvés előtti laptop és mobiltelefon  használat alvászavarokat okozHa lefekvés előtt sms-ezünk, e-mailt olvasunk vagy internetezünk, azzal ártunk az egészségünknek. A készülékek által kibocsájtott kék fény zavarja az alvást és a munkateljesítményt a tudományos szakértők szerint.

Sok ember az ágyába is magával viszi mobiltelefonját, laptopját vagy tabletjét, hogy üzeneteket tudjon küldeni, e-maileket olvasni vagy az internetet böngészni. Ez, a tudósok szerint káros az egészségre. A kijelzők által kibocsájtott kék fény ugyanis zavarja az alvást és a munkateljesítményt, így negatívan hat az emberi szervezetre.

Csökkenti a melatonin-szintet

Pontosabban az történik, hogy ez a fény csökkenti a test alvást-elősegítő hormonjának, a melatoninnak a termelését, amit a tobozmirigy, egy az agy központjában található mirigy választ ki. Normális esetben, ha besötétedik a tobozmirigy fokozza a melatonin kiválasztását, amitől álmosnak érezzük magunkat és lefekszünk aludni. Ha viszont mesterséges fénynek tesszük ki magunkat késő este, azzal megzavarjuk a melatonin termelődését.

Szabályozza az alvási ciklust

A Melatonin az, ami irányítja a nappalok és éjszakák érzékelését a testen belül vagy ahogy másképp hívják, a belső óránkat a cirkadián ritmusunkat. Így szabályozza az alvási ciklust. Ettől függetlenül ez nem csak egy természetes altató. A melatonin erős antioxidáns, ami védi sejtjeinket a károsodástól. A kutatók összefüggést találtak az alacsony melatonin szint és a rák kialakulása között.

Megnőtt a rák kockázata

Egy 2012-es tanulmány, ami az Occupational and Environmental Medicine-ben jelent meg, azt találta, hogy az éjszakai műszakban dolgozó nők esetében a mellrák kialakulásának valószínűsége 40%-al nagyobb volt, mint azon nőknél, akik sosem dolgoztak éjszakai műszakban. A tanulmányt több, mint 18 000 nő részvételével végezték. A kutatók egyelőre nem biztosak abban, hogy az eredmény milyen okokra eredeztethető pontosan, de gyanítják, hogy az alacsony melatonin szint zavarja az sejtek növekedését és regenerálódását azon emberek csoportjában, akik akkor dolgoznak, amikor alapvetően aludniuk kellene.

Kiegészítők használata

Sok éjszakai műszakban dolgozó ember tapasztalta, hogy a melatonin segít nekik nap közben, nappali fény mellett is elaludni, amikor utóbbi egyébként ebben nehézségeket okozna. A melatonin emellett bebizonyította, hogy a tengerentúli járatok utasainak is segítséget nyújt a belső órájuk az új időzónához való átállításában. A melatonin egy biztonságos kiegészítő, amit az alvászavarok enyhítésére lehet alkalmazni vagy olyan helyzetekben, amikor a test melatonin szintje a normálisnál vélhetően alacsonyabb.

  • Készítés ideje: