Skip to main content

A melatoninról

A melatoninrólA melatonin egy olyan hormon és neurotranszmitter, mely természetes módon képződik a triptofán nevű aminosavból az agy tobozmirigy nevű területén. A melatonin-termelés olyan többlépcsős folyamat során megy végbe, mely során a triptofán először 5-hidroxi-triptofánná alakul (5-HTP), melyből ezután szerotoninná, majd melatoninná alakul. A folyamat kis idővel sötétedés után megy végbe, a szervezet melatonin-termelésének a csúcspontja pedig éjjel 2-3 óra között van.Ugyanakkor, ha a szemet csak egy kis fény is éri, mondjuk olyankor, mikor éjszaka a mosdóban felkacsoljuk a villanyt, a melatonin azonnal visszaalakul szerotoninná az agyban. Ilyenkor a villany lekapcsolása után el kell telnie egy kis időnek ahhoz, hogy ismét helyreálljon a normál melatonin-szint az agyban.

A melatonin szabályozza a szervezet cirkadián ritmusát, ezért lehet hatásos a melatonin pótlás a szervezet belső órájának visszaállításában.

Bővebben …A melatoninról

  • Készítés ideje:

Alvási fázisok

Alvási fázisokAlvás közben az alvó általában 5 alvási fázison megy keresztül. Ezek az 1, 2, 3, 4-es alvási fázisok és a REM-fázis („Rapid Eye Movement”, vagyis „gyors szemmozgás”). Ezek az 1-es fázistól a REM-fázisig tartó, majd az 1-estől ismét újrakezdődő ciklikusan ismétlődő fázisok. A teljes alvási fázis átlagosan 90-110 percig tart. Az éjszaka első alvási ciklusa alatt a REM-szakasz viszonylag rövid és a mélyalvási szakasz a hosszabb, de az éjszaka előrehaladtával a REM-szakasz hosszabbá válik, míg a mélyalvási szakasz lerövidül.

Az 1-es fázis alatt az alvás felszínes, ilyenkor ki-be járunk alvás és ébrenlét között, és könnyen felébredünk. Ebben a szakaszban a szem lassú mozgást végez, az izomműködés lelassul. Sokan tapasztalnak ilyenkor zuhanás-érzést követő izom-összehúzódásokat.

Bővebben …Alvási fázisok

  • Készítés ideje:

A természetes „alvási hormon” segít abban, hogy kipihenten ébredjünk

A természetes „alvási hormon” segít abban, hogy kipihenten ébredjünkAz emberi agyban éjszakánként termelődő természetes hatóanyagú melatonin most már vény nélkül is beszerezhető. Ez nagyon jó hír azok számára, akik krónikus álmatlanságban, vagy a rendszeres transzatlanti utazásaik miatt időzónaváltás-szindrómában (jetlag) szenvednek.

Azok számára, akiknek krónikus problémát jelent az esti elalvás, óriási segítséget nyújthat a melatonin, ami egy természetes „alvási hormon”, mely most vény nélkül is kapható tabletta formájában. Ellentétben a hagyományos altatószerekkel, melyekkel szemben függőség alakulhat ki és aluszékonnyá tehetik az embert, a melatonin a természetes alvási ritmust stimulálja a szervezetben, és segíti az egész éjszakán át tartó mély alvást.

Bővebben …A természetes „alvási hormon” segít abban, hogy kipihenten ébredjünk

  • Készítés ideje:

Gyakran feltett kérdések

Gyakran feltett kérdésekMi a melatonin?

A melatonin a szervezetben éjjel termelődő hormon. Az agy középső részén elhelyezkedő tobozmirigy választja ki természetes módon, válaszul a sötétség beálltára.

Mi a melatonin szerepe?

A melatonin a szervezet 24-órás belső óráját, vagyis a cirkadián ritmust szabályozza. A melatonint a tobozmirigy választja ki a sötétség hatására, azért, hogy álmosságot idézzen elő és el tudjunk aludni. Azon kívül, hogy természetes altatószer, a melatonin antioxidánsként is funkcionál, mivel alvás közben kijavítja a sejtkárosodásokat a szervezetünkben.

Kinek van szüksége melatonin pótlásra?

A melatonin tabletta alapvetően az álmatlanságban szenvedő emberek számára a leghasznosabb, de azoknak is bátran ajánlható, akik rendszeresen fogyasztanak altatószereket, mivel biztonságos és természetes megoldást kínál az alvás előidézésére.

Bővebben …Gyakran feltett kérdések

  • Készítés ideje:

Frissesség és kipihentség

- a természet saját altatószere segítségével

Frissesség és kipihentség Aggasztóan sokaknak kell altatószerekhez nyúlni ahhoz, hogy egy szemhunyásnyi alváshoz jussanak az éjszaka folyamán, miközben létezik egy sokkal jobb – és 100%-ban természetes - módszer, mely segít az elalvásban. A melatonin az agyban, az éjjeli sötétség hatására termelődő hormon, mely segíthet elaludni - amikor csak akarjuk.

Éjjel, a sötétség beálltával a legtöbb ember elálmosodik. Ágyba bújunk, és egy csöpp gondunk sincs az elalvással. De sajnos nem mindenki ilyen szerencsés, és - meglepő módon - rengetegen fordulnak altatószerekhez, miközben ezek a szerek csak aluszékonnyá teszik az embert és nem igazán alkalmasak arra, hogy pihentető alváshoz segítsenek. Született azonban egy új és jobb alternatív lehetőség: a melatonin nevű természetes hormon-tabletta, melynek természetes altatóként funkcionáló hatóanyaga az agyban termelődik a sötétség hatására. Alapvető feladata szervezetünk 24-órás ciklusainak, az ún. cirkadián ritmusnak a szabályozása. (Lásd a keretes részt.)

Bővebben …Frissesség és kipihentség

  • Készítés ideje: