Skip to main content

Az éjszakai munkát hivatalosan is kockázati tényezőnek nyilvánították a rák kialakulásában

Az International Agency for Research on Cancer (Nemzetközi Rákkutató Ügynökség) részben az éjszakai munkával magyarázza azt a tényt, hogy egyes emberek miért vannak jobban kitéve a mellrák és a prosztatarák kockázatának.

Az éjszakai munkát hivatalosan is kockázati tényezőnek nyilvánították a rák kialakulásábanA fejlett országok aktív népességének mintegy 20%-a fokozottan ki van téve a mellrák és a prosztatarák kialakulás veszélyének. A szakértők az éjszakai munkarendet jelölik meg a probléma okaként, és az International Agency for Research on Cancer (Nemzetközi Rákkutató Ügynökség), mely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) daganatos megbetegedésekkel foglakozó ágazata, ugyanezen okból hivatalosan is lehetséges rákkeltő tényezőnek nyilvánította az éjszakai munkarendet.

Miközben a viták még folynak az éjszakai munka és annak lehetséges rákkeltő hatásáról, több vizsgálat - többek között dán rákkutatók által végzett vizsgálatok is - egyértelműen kimutatták a fokozott mellrák kockázatát azoknál a nőknél, akik napnyugta után keresik kenyerüket.

Összefüggés az alvási hormonnal

Meglepő lehet, hogy vajon hogyan jelent veszélyt az éjszakai munka az egészségre. Ezzel együtt, egyértelmű kapcsolat mutatható ki a melatonin nevű hormonnal, mely a tobozmirigyben termelődik a sötétség hatására. A melatonin szabályozza testünk biológiai órájának 24-órás belső ciklusait, az ún. cirkadián ritmust, és a mesterséges fényben tartózkodás az éjszakai órákban, abban az időszakban, amikor a szervezet számára az alvás lenne normális, felborítja a természetes egyensúlyt. Ráadásul, mivel a melatonin komoly sejtvédő hatással rendelkező antioxidáns, a gátolt melatonin-kibocsátás miatt romlik annak a szervezetre gyakorolt védőhatása.

Jó megoldás-e a tabletta?

Amit egyelőre a kutatók nem vizsgáltak, hogy a tabletta formájában bevett melatonin tudja-e kompenzálni az éjszakai munkarenddel összefüggésbe hozható melatoninszint csökkenést. Az viszont már most is elismert tény, hogy kapcsolat van az éjszakai munka és a rák kialakulásának nagy kockázata között. Az újabb kutatási eredményekig a melatonin-tabletta alkalmazása hivatalosan egyelőre még nincs jóváhagyva, mindenki saját felelősségére szedheti.

 

 

 

  • Készítés ideje: