Skip to main content

Az éjszakai műszak növeli a rák kialakulásának esélyét

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az éjszakai műszakban dolgozó nők fokozottan ki vannak téve a mellrák-kialakulás veszélyének. Különösen igaz ez az úgynevezett „temetői váltott műszakban”, vagyis az éjféltől a kora reggeli órákig dolgozó nőkre. Két mostanában megjelent amerikai tanulmány korrelációt mutatott ki az éjszakai munka és a magas mellrákkockázat között, ahogy egy dán kutatási anyag is alátámasztja ezt az összefüggést.

Az éjszakai műszak növeli a rák kialakulásának esélyétA mesterséges világításban töltött huzamos tartózkodás a szakértők szerint elnyomja a szervezet természetes melatonin-kiválasztását. A melatonin az a hormon, mely az ember biológiai óráját, napi (cirkadián) ritmusát szabályozza, és a Danish Cancer Society (Dán Rákkutató Szövetség) orvosa, Johnni Hansen szerint épp ez okozza a problémát: a szervezet felborult melatonin-termelése növeli az ösztrogén-képződést a petefészekben, ami fokozhatja a mellrák kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor, a melatonin igen hatásos antioxidáns, mely a laboratóriumi tesztek során kimutathatóan gátló hatással volt egyes ráktípusokra, így például a mellrákra, a méh- és tüdőrákra.

A két említett amerikai tanulmány, melyek a Journal of the National Cancer Institute szakfolyóiratban (az Országos Rákkutató Intézet lapjában) jelentek meg, aggasztó kockázatnövekedésről számol be az éjszakai műszakban dolgozó nőknél.

Különösen az ún. „temetői váltott műszak”, vagyis az éjféltől reggel 8-ig tartó munkarend jelent problémát. Mivel a szervezet a melatonin jelentős részét a hajnali órákban - alvás közben - termeli, a rák előfordulási aránya azoknál a legmagasabb, akik ez idő alatt dolgoznak. A két említett tanulmány egyike szerint náluk 60%-kal magasabb a rák előfordulási aránya. Egy adott héten minden egyes ébren töltött éjszaka a kritikus órákban további 14%-kal növeli a rák kialakulásának kockázatát a nőknél.

A másik tanulmányban, melyben 78 000 ápolónőt vizsgáltak, a kutatók a mellrák előfordulásának 8%-os növekedését mutatták ki azoknál a nőknél, akik már 29 éve több műszakban dolgoztak. Az olyan nők esetében pedig, akik több mint 30 éve váltott műszakban dolgoztak, a növekedés 36%-os volt.

Forrás: Journal of the National Cancer Institute 2001; 93:1513-1515, 1557-1568.

A vakoknál kisebb a rák kialakulásának valószínűsége

Egy új svéd tanulmány szerint a vakoknál 20%-al kisebb a mellrák előfordulásának valószínűsége, mint az általános népességnél. A kutatók véleménye szerint ennek az lehet az oka, hogy az ő esetükben - ellentétben a normál működéssel - a nappali világosság nincs hatással a melatonintermelésre. A Danish Cancer Society (Dán Rákkutató Szövetség) jelenleg behatóbb vizsgálatot tervez, közös kutatás keretében együttműködve a National Eye Clinic for the Visually Impaired (Látássérültek Országos Szemklinikája) intézménnyel. Egy 20 000 vak embert vizsgáló dán epidemiológiai vizsgálat segít majd tisztázni, hogy igaz-e a feltevés, mely szerint a vakok esetében kisebb a rák kialakulásának valószínűsége, vagyis, hogy valóban jelentős szerepet játszik-e a melatonin a daganatok kialakulásában. A National Eye Clinic for the Visually Impaired (Látássérültek Országos Szemklinikája) intézménnyel közösen folytatott együttműködés lehetővé teszi a kutatók számára a betekintést olyan adatokba 1910-ig visszamenően, melyek összevethetőek lesznek a daganatos betegségek országos nyilvántartásának és a Central Office of Civil Registration (Központi Lakossági Nyilvántartó Hivatal) adataival.

Forrás: www.cancer.dk

 

 

  • Készítés ideje: