Skip to main content

Az agyban termelődő vegyület segít az asztmásoknak a jobb alvásban

A melatonin, mely az agyban termelődő természetes anyag, hasznos altatószer az enyhe vagy mérsékelt asztmában szenvedő betegek számára - állítja a tanulmány.

Az agyban termelődő vegyület segít az asztmásoknak a jobb alvásbanAz elalvási gondok sok kellemetlenséget jelentenek az érintettek számára. A bajt csak tovább fokozza, ha mindemellett a beteg asztmában is szenved. Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine szakfolyóirat ( Amerikai Tüdőgyógyászati és Intenzív Betegellátás Szaklapj) 2004 novemberi kiadványában megjelent tudományos vizsgálat szerint, megoldás lehet a problémára a melatonin nevű természetes anyag pótlólagos szedése. Egy kutatásban 22 női beteget vizsgáltak meg, akiknek enyhétől a mérsékeltig terjedő súlyosságú asztmájuk volt. Azok a betegek, akik három mg melatonint kaptak két órával a megszokott lefekvési idejük előtt, jelentős javulást tapasztaltak az alvásminőségükben azokhoz képest, akik hatóanyag nélküli placebót kaptak. A melatonint szedő csoport betegei gyorsabban el tudtak aludni és tovább aludtak - írják a tudósok. Mindezt még azzal kiegészítve, hogy a melatonin táplálék-kiegészítő az asztmás tünetekre nem volt hatással.

Ezekre az eredményekre alapozva, a brazil fortalézai Universidade Federal do Ceara egyetem berkein belül tevékenykedő kutatócsoport, dr. Pedro F. C. de Bruin vezetésével arra a következtetésre jutott, hogy a melatonin ígéretes alvásjavító hatóanyag az asztmás betegek esetében. Mielőtt azonban a szert biztonsággal javasolhatnák asztmás betegek számára, indokoltnak tartják újabb vizsgálatok elvégzését.

Természetes altatószer

A melatonin az emberi agy tobozmirigy nevű területén termelődik, az esti sötétség beálltával. Az agy ezzel az eszközzel üzen a szervezetnek, hogy ideje lassítani és megpihenni. Az egészséges emberek esetében az agy melatonin-termelése elegendő a fáradtság előidézésére. Ha viszont a kibocsátott melatonin szintje túl alacsony, az érintettek alvási problémákat fognak tapasztalni.

Szemben az olyan szintetikus altatószerekkel, mint pl. a függőséget okozó benzodiazepinek, a hosszan tartó alvást biztosító természetes melatonin pótlólagos szedését bármikor abbahagyhatjuk, a tetszőleges időben. Ezen kívül, a melatonin nagyhatású antioxidáns, mely védi a sejteket a potenciálisan káros szabadgyökökkel szemben. A melatonin beszerezhető a gyógyszertárakban.

Forrás

American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine (Tüdőgyógyászati és Intenzív Betegellátás Amerikai Szaklapja), 2004 novemberi szám

 

 

 

  • Készítés ideje: