Skip to main content

Erős csontok a melatonin segítségével

Erős csontok a melatonin segítségévelEgy nemrégiben elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknak az idős patkányoknak, akik melatonin pótlást kapnak, erősebb a csontozatuk. Ez megerősíti a régebbi vizsgálatokat, melyek szerint a melatonin-hormon kedvező hatással van a csonttömegre. Más tanulmányok pedig azt állítják, hogy már mérsékelt dózisú melatoninnal is optimális eredményt lehet elérni az alvászavarok kezelésében.

A legfrissebb tanulmányban emberi életkor szerint 60 évesnek megfelelő patkányok csoportját random módon két csoportra osztották. Az egyik csoport résztvevőinek magas dózisú melatonint adagoltak az ivóvizébe 10 mg/testsúly kg dózisban 10 héten keresztül, ami hat emberi évnek felel meg. A második csoport, mely a kontroll-csoport szerepét töltötte be, sima vizet kapott.

Eredmények

A vizsgálat végén megvizsgálták a patkányok combcsontját. A melatoninnal kezelt patkányok esetében nagyobb lett a csonttérfogat, amit az egészséges csontozatra utaló markerek jobb eredményei is alátámasztottak. Náluk a csontok trabekuláris állományának szerkezete, vagyis a csontok belsejének szivacsos állománya, és a kortikális állomány is vastagabb volt, mint a kontroll-csoport résztvevőinél.
A kutatók ezen kívül nagyobb csontkeménységet és nagyobb rugalmasságot figyeltek meg náluk, és kimutatták, hogy a kontroll csoport patkányaihoz képest nőtt a csontok sérülés nélküli maximális terhelhetősége.

A csontszövet egyfolytában megújul, mivel egy folyamatosan újraépülő és lebomló szövetről van szó. A csontépítés az éjszaka folyamán történik az oszteoblasztok sejtcsoportja segítségével, míg a lebontás napközben zajlik, egy másik csontsejt-típus, az oszteoklasztok által. Ahogy öregszünk és egyre kevesebbet alszunk, az oszteoklasztok tevékenysége elkezdi meghaladni az oszteoblasztokét.

A melatonin sokféle tulajdonsága

A melatonin a csontvelő számos funkciójára is hatással van: sok egyéb mellett a melatonin szabályozza a kötőszövet oszteoblasztjait és őssejtjeit, és sok más olyan tényezőt, melyek a csontképződésben játszanak szerepet. A melatonin elsősorban amiatt ismert, hogy a szervezet cirkadián ritmusát szabályozza, de emellett szerepet játszik a vérnyomás-szabályzásban, a test maghőmérsékletének és az immunrendszernek a szabályozásában, és valószínűleg az öregedési folyamatokra is kihat.

Humán vizsgálatok

Egy 17 különböző melatonin-vizsgálat adatait elemző metaanalízis, melyből 15 olyan egészséges embert vizsgált, akiknek az egyetlen egészségügyi problémájuk az álmatlanság volt, kimutatta, hogy melatonin tablettákkal szignifikánsan - 3,9 perccel - csökkenthető volt az elalvási latencia. A normál elalvási latencia 15-20 perc. Az alvás hatékonysága melatoninnal 3,1 %-kal javult, és az alvási időtartam 13,7 perccel nőtt.

Az évek folyamán elvégzett vizsgálatok során különböző melatonin dózisok alkalmazását kipróbálták, 0,3 mg-tól 10 mg-ig terjedően. Két tanulmányban 50 és 80 mg-nyi adagot adtak, amelyek szokatlanul magas dózisnak számítanak.

Referencia

Tresguerres IF, et al. Melatonin dietary supplement as an anti-aging therapy for age-related bone loss. (A melatonin táplálékkiegészítő, mint öregedés-gátló terápia a korral járó csontveszteség kezelésében). - Rejuvenation Res. 2014;17(4):341-6.

Brzezinski A, et al. Effects of exogenous melatonin on sleep: a meta-analysis. (Az exogén melatonin hatásai az alvásra: metaanalízis.) - Sleep Med Rev. 2005;9(1):41-50.

Megjegyzések

A melatonin táplélékkiegészítők egyik hasznos tulajdonsága, hogy semmilyen jelentős mellékhatás nem mutatható ki velük kapcsolatban nagyobb dózis fogyasztása esetén sem, annak ellenére, hogy a hormonok csoportjába tartozó szerről van szó. Ugyanez elmondható a D-vitaminról is.