Skip to main content

A hosszabb élet kulcsa?

A hosszabb élet kulcsa?Az élettartam meghosszabbítására irányuló törekvéseink között a melatonin minden bizonnyal ígéretes szerepet játszik majd a jövőben. A kutatók állatokon végzett vizsgálatok során kimutatták, hogy azok az egerek, akiknek melatonint adagoltak az ivóvizükbe, lényegesen vitálisabbak maradtak, mint az olyan társaik, akik nem kaptak melatonint.

Egy 20 db tizenkilenc hónapos egéren végzett vizsgálat szerint, melyben a vizsgált egerek felének melatonint adagoltak. A melatoninnal táplált egerek átlagélettartama - döbbenetes módon - 20 százalékkal nőtt azokéhoz képest, akik nem részesültek a vitalizáló tápanyagból. A kutatók arra is felfigyeltek, hogy a melatoninnal táplált egereken nem voltak tapasztalhatók az öregedés tipikus jelei. Vagyis nekik nem kezdett el csökkenni a testsúlyuk, nem lassult le a mozgásuk, és nem vették fel az öregedő egerekre jellemző tipikus gubbasztó testtartást. A szőrzetük sem lett száraz, foltokban gyérülő, hanem dús és fényes maradt.

Bár az egereken elvégzett kutatatás nem feltétlenül vonatkoztatható mindenben az emberre, a kutatók vélekedése szerint a kísérletnek vannak olyan sarkalatos pontjai, melyek igazolják a melatonin öregedést késleltető hatását.

  • Mivel a melatonin képes semlegesíteni a szabadgyököket, segíthet több betegség megelőzésében vagy enyhítésében, beleértve a daganatos megbetegedéseket, az Alzheimer kórt, az artritiszt és a Parkinson-kórt.
  • Azáltal, hogy ellensúlyozza az öregedés immunrendszerre gyakorolt hatását, a melatonin további védelmet biztosít a vírusokkal, baktériumokkal és kórokozókkal szemben, és így lényegesen ellenállóbbá teszi az időskorú embereket.
  • Azáltal, hogy segít a fiatalabb korra jellemző alvási mintázat kialakításában, a melatonin hatására a szervezet képessé válik az éjszakai pihenési és helyreállítási fázis kedvező hatásainak jobb kiaknázására.
  • Kisebb melatonin adagok rendszeres bevétele stabilizálni tudja a cirkadián ritmusunkat, és szervóránk öregedésének ellensúlyozása által folyamatosan segít összehangolni biológiai ritmusainkat.
  • A melatonin hatására egészségesebb lesz a szív-és érrendszer, csökkenhet a vérnyomás, a koleszterinszint, továbbá a szívkoszorúér-betegségek kockázata.

Egy természetes altatószer

A felnőtt korú lakosság megdöbbentően nagy hányadának kell altatószereket szedni ahhoz, hogy este el tudjon aludni. Eközben egyre többen fedezik fel, hogy mennyivel nagyobb segítséget nyújt a melatonin, a szervezet alvás-ébrenléti ritmusát szabályzó természetes hormon. Az elmúlt években alváskutatók kimutatták, hogy a melatonin-táplálékkiegészítő használata által gyakorlatilag a nappal vagy az éjszaka bármely időpontjában előidézhető a fáradtság.

A melatonin táplálékkiegészítő megemeli a vér melatonin-hormonszintjét, jól imitálva a szervezet természetes melatonin-kibocsátását, és javítva az azt követő pihenési fázist. Így a krónikus alvászavarokkal küzdő betegek is részesülhetnek a természetes alvás jótéteményeiben, mely szemben az altatószerek által elért többszöri alvással, lehetővé teszi, hogy a teljes kipihentség érzésével ébredjünk.

 

 

  • Készítés ideje: