Skip to main content

Fogyás melatoninnal

Növelhető-e a melatonin táplálékkiegészítő rendszeres alkalmazásával a zsírégetésért felelős barna zsírsejtek száma? Ez még bizonyításra szorul, de patkányokon végzett vizsgálatok során kimutatták, hogy a melatonin csökkentette a zsírfelhalmozódást a patkányoknál, anélkül, hogy az állatok kevesebbet ettek vagy mozogtak volna.

Fogyás melatoninnalA kutatások azt mutatták, hogy azoknál a rágcsálóknál, akik melatonin pótlást kaptak, megszűnt a zsírlerakódás és az elhízás, függetlenül a zsírbeviteltől vagy az aktivitási szintjüktől. Ez alapján feltételezhető, hogy a melatonin segít az ételből nyert kalóriák zsír helyett hővé alakításában. Lehetséges, hogy ez a felfedezés emberekre is vonatkoztatható, amit egy olyan vizsgálati megfigyelés támaszt alá, mely szerint a melatonin-pótlás kimutathatóan jó hatással volt a cukorbetegségben szenvedő és a magas triglicerid-szinttel (zsírok) küzdő emberek anyagcseréjére.

Két különböző patkány-fajtán végeztek vizsgálatokat, ahol mindkét fajtát újabb két csoportra osztották, ezzel négy vizsgálati csoportot alkotva. Mindkét patkányfajtának melatonint adagoltak az ivóvizébe. Az adag napi 10 mg/testsúly kg volt. A másik csoport mindkét fajtán belül a kontroll-csoport szerepét töltötte be.

Eredmények

A hat hétig tartó vizsgálat kimutatta, hogy a melatonin-pótlás a patkányok fehér zsírszövetét a barna zsírszövethez hasonló tulajdonságokkal ruházta fel. A kísérlet azt is kimutatta, hogy a tartós melatonin-fogyasztás aktiválta a szervezet hideggel szembeni ellenálló képességét, és fokozta a testmozgás alatti hőtermelést. Ez bizonyos hőgeneráló fehérjék mennyiségének növelése révén tudott létrejönni.

Fehér zsír

Általánosan ismert tény, hogy az el nem égetett kalóriákat a testünk fehér zsír formájában raktározza el. A test bármely részén lerakódhat a fehér zsír, de leggyakrabban a gyomor, a csípő és a combok körül rakódik le. Ezt a fehér zsírszövetet a testünk csak akkor bontja le és égeti el energia formájában, amikor az energiaszükségletünk meghaladja a kalóriabevitelt.

Barna zsír

Azelőtt úgy gondolták, hogy a szervezetben kizárólag ez az egy fajta zsírszövet - a fehér zsírszövet létezik, de néhány évvel ezelőtt a kutatók felfedezték, hogy rajta kívül létezik még legalább két féle barna zsírszövet is. Az újszülötteknek is van valamennyi barna zsírszövet állományuk, és bár a kor előrehaladtával a mennyiség csökken, a barna zsírszövet nem tűnik el teljesen, pár grammnyi megmarad. A barna zsírsejtekben a zsírtartalom jóval szórtabb eloszlású, mint a fehér zsírsejtekben. Ezek a sejtek a barna színt is abból nyerik, hogy erek és energiatermelő mitokondriumok hálózzák be őket.

A tudósok a közeljövőben szeretnék emberekre is kiterjeszteni melatoninnal kapcsolatos kutatásaikat.

Hivatkozás

Jiménez-Aranda A, et al: Melatonin induces browning of inguinal white adipose tissue in Zucker diabetic fatty rats. (A melatonin a lágyéktáji fehér zsírszövetek barnulását okozza a diabéteszes elhízott patkányok esetében). J Pin Res 2013. Megjelenés előtti elektronikus publikálás.

Brown Fat Cell Discovery May Lead to Treatment of Obesity. (A barna zsírsejtek felfedezése megoldást hozhat a kóros elhízás kezelésében.) Sci-news.com – 2013. május 9.

Hake CM. Mennesker har to slags brunt fedt. Dagens Medicin. 2013.6.5.

 

 

  • Készítés ideje: