Skip to main content

A melatonin javítja az alvásminőséget

Alighanem kevés embert lep meg a fenti cím. Az igazi újdonság viszont az, hogy napi mindössze 2,5 mg melatonin-adaggal leküzdhetők a vérnyomás-gyógyszerek olyan mellékhatásai, melyek az alvásminőség romlását okozzák.

A melatonin javítja az alvásminőségetA szóban forgó vérnyomás-gyógyszerek az ún. béta-blokkolók, melyek olyan hatásmechanizmussal működnek, hogy blokkolják egyes sejtek receptorait, ami sok más hatás mellet a vérnyomás és a pulzusszám csökkenését is kiváltja. A béta-blokkoló – igen széles körben elterjedt gyógyszer-fajta. Egyedül az Egyesült Államokban mintegy 22 millió amerikai ember szed béta-blokkolót - önmagában vagy más szív-és- érrendszeri betegségek elleni gyógyszerek mellett. A gond az, hogy a béta-blokkolók a tobozmirigy felé küldött idegi impulzusokat is elnyomják, és így csökken a melatonin-hormon éjszakai kiválasztódása.

Mivel léteznek arra vonatkozó bizonyítékok, hogy melatonin tablettával javítható az alvásminőség az álmatlansággal küzdő idősebb emberek esetében és olyanoknál, akiknek a szervezetében nem termelődik elegendő melatonin, kutatók egy csoportja azt is szerette volna megvizsgálni, hogy javítható-e az alvásminőség melatonin-pótlás által olyan betegeknél, akik tartós béta-blokkoló kezelés alatt állnak..

15 olyan résztvevővel végeztek randomizált, kettős vak kontrollált vizsgálatot, akiknek a magas vérnyomáson kívül nem volt más betegségük. Először is alvásdiagnosztikai laboratóriumban az alvásminőségüket mérték poliszomnográfiás vizsgálat keretében, mely az alvás közben létrejövő fiziológiai változások átfogó regisztrálását tartalmazta. A résztvevők - a béta-blokkolóik mellett - 2,5 mg melatonint vagy placebót kaptak 2,5 mg-os mikrokristályos cellulóz formájában, minden este egy órával lefekvés előtt három héten keresztül. Ahhoz, hogy otthoni körülmények között mérni tudják az alvásminőséget, a kutatók egy egyszerűbb módszert, az ún. aktigráfiás regisztrálást alkalmazták, melyben a végtagok mozgását alvás közben egy karperec regisztrálta. A vizsgálati időszak végén a résztvevők alvásminőségét ismét megmérték laboratóriumban.

Eredmények

A vizsgálat kimutatta, hogy a béta-blokkolót szedő betegek alvásminősége jelentős mértékben javítható melatonin tablettákkal. Összehasonlítva a placebós kontrollcsoport eredményeivel, a melatonin pótlást szedő csoport tagjainak átlagban 36 perccel nőtt az összalvási ideje. A hatékony alvás aránya 7,6%-al nőtt, míg a 2. alvási fázis eléréshez szükséges idő 14 perccel csökkent. A melatonin hatására összesen 41 perccel nőtt a 2. alvási fázis időtartama. Ráadásul, ezek az eredmények a melatonin-szedés abbahagyása után sem szűntek azonnal meg.

Következtetés

Bár a vizsgálatban mindössze tizenöten vettek részt, kiváló minőségű vizsgálatról beszélhetünk. A kutatók a vizsgálati dokumentációban enyhe tudományos bagatellizálással - végkövetkezetésként azt írják, hogy kutatásuk segíthet ellenintézkedést találni a béta-blokkolókkal összefüggésbe hozható alvászavarok ellen. Ez azért mondható a valós helyzet elbagatellizálásának, mert a melatonin mellett nem létezik más alternatív megoldás a konvencionális altatókon kívül, melyek tartós alkalmazás során veszítenek hatásukból és növelik a függőség és a visszaélés kockázatát.

Hivatkozás

Scheer FAJL, et al.: Repeated Melatonin Supplementation Improves Sleep in Hypertensive Patients Treated with Beta-Blockers (Az ismételt melatonin pótlás javítja a magas vérnyomásban szenvedő, béta-blokkolókkal kezelt betegek alvásminőségét): Randomizált kontrollált vizsgálat. - SLEEP 2012; 35(10):1395-1402.

  • Készítés ideje: