Skip to main content

Az éjszakai műszak felborítja az ember 24-órás biológia óráját Íme, hogyan nyerhető vissza a jó alvás

Az éjszakai műszak felborítja az ember 24-órás biológia óráját Íme, hogyan nyerhető vissza a jó alvásÁpolónő vagy, gyári dolgozó, vagy más a munkád, de éjszakai műszakban dolgozol? Akkor pontosan tudod, milyen nehéz a munka utáni pihentető alvás. A melatonin nevű természetes vegyülettel segíthetünk ezen a problémán.

A sötétség beálltával az ember rendszerint fáradtnak érzi magát és lefekszik aludni. Ennek az agyunkban termelődő melatonin nevű hormon az oka, mely álmosságérzetet vált ki és segít elaludni. A melatonin szabályozza alvás-ébrenléti ciklusainkat, 24-órás biológiai óránkat, és kiválasztódását a fény és sötétség váltakozása szabályozza. Azoknak, akik éjszakai műszakban dolgoznak, mint például a kórházi alkalmazottak vagy a gyári dolgozók, ezzel gondjuk lesz, mivel rendszeresen olyankor vannak mesterséges világítási körülmények között, amikor az embernek jó esetben aludnia kellene. Melatonin termelésük felborul, és szervezetük rosszul érzékeli az éjszaka és a nappal váltakozásait.

Természetes altatószer

Az éjszakai műszakban dolgozó emberek közül sokan válnak rendszeres altató-fogyasztóvá, mivel gondot jelent számukra a munka utáni elalvás. Létezik azonban egy másik megoldás is a szintetikus szerek helyett: a melatonin-tabletta szedése, mely a test természetes alvási folyamatát imitálja.
A melatonin nagy segítséget jelenthet azok számára is, akik gyakran utaznak repülővel távoli helyekre, ezért ki vannak téve az időzónaváltás következményeinek. Nekik is a melatonin segít visszazökkenni a normál kerékvágásba a célállomásra érkezés után. A tabletta lehetővé teszi számukra a könnyebb elalvást, annak ellenére, hogy szervezetük nappal/éjszaka érzékelése kibillent.

Védi a szervezetet

A gátolt melatonin-termelés nem csak az elalvási készség szempontjából jelent gondot. A melatonin éjszakánként végigsöpör a testen, és helyreállítja a napközben kialakult sejtkárosodásokat. Ez a folyamat alapvető része a szervezet betegségek elleni védekezési mechanizmusának. Érdekes módon, úgy tűnik, hogy azok, akik éjszakai műszakban dolgoznak, fokozottabban ki vannak téve a különböző daganatos betegségek kockázatának. A tudósok úgy vélik, hogy ennek is a felborult melatonin-termelés lehet az oka.

  • Készítés ideje: